Atelier Bubastis
   Carolien Klein Goldewijk

Carolien Klein Goldewijk


Woont en werkt in Bredevoort “Kunst en Boekenstad”, een oud historisch vestingstadje in de achterhoek dicht bij de Duitse grens.

Daar heeft zij sinds 1996 haar atelier/galerie genaamd “Bubastis”, dat is vernoemd naar een oude Egyptische stad waar de kat vereerd werd. Haar thema was dan ook voornamelijk katten wel of niet verweven met de oude Egyptische cultuur.

In 2004 begon ze met Art-Classes Bubastis waar ze workshops en cursussen geeft. In de zomermaanden zijn er exposities in het atelier en organiseert ze workshops in Bredevoort en schildervakanties naar Spanje.


Ze schildert  in verschillende technieken, o.a. met olieverf op doek of paneel of met acryl op Papyrus of geschept Papier.

Carolien deed eerst de opleiding in decor en reclameschilderen. Daarna volgde ze de opleiding tekenen en schilderen aan de kunstacademie te Enschede.        Jarenlang werkte ze in de reclamewereld, schilderde decors, ontwierp affiches en logo’s en deed veel op grafisch gebied.

Toen ik zelfstandig ging werken schilderde ik veel in opdracht zowel portretten als klassieken van oude meesters om zo diverse technieken te ontwikkelen.

Daarnaast ging mijn voorkeur toch voornamelijk uit naar het surrealisme, waarin de kat steeds weer ergens een plaatsje verwierf. Veelal staan mijn eigen katten, lieflijk, eigenzinnig en behaaglijk snorrend model. Als ik aan het werk ben liggen ze vaak her en der in mijn atelier.

Via de kat werd ik geïnspireerd door het oude Egypte, wat een gepassioneerde uitwerking kreeg in mijn schilderijen. Het Egyptische werk is vrij intensief om te maken, vaak zijn er veel symbolen in verwerkt. Dat wissel ik af door grote kleurrijke schilderijen te maken, wat mij veel vrijheid geeft in mijn werk.   

Carolien exposeerde in vele Musea en galeries zowel in binnen en buitenland. Tevens werd ze gevraagd om mee te werken aan de programmaserie “Cats”, dat gemaakt werd in opdracht van de wereld omroep, Radio Netherlands Television. Dit werd uitgezonden naar Cannes. Hiervoor werden opnames gemaakt in haar atelier. Door PGM Duitsland  werd een kunstdruk van een van haar schilderijen uitgebracht.

In 1999 was zij een van de initiatiefnemers en organisatoren van de Tour des chats, een grootschalig grensoverschrijdend evenement dat plaats vond in de Euregio. Dit evenement werd bezocht door 60 duizend bezoekers. Ook was ze een van de mede organisatoren van de grote internationale kattenkunst expositie  “Kerk als Tempel van de Kat” in de Eusebiuskerk te Arnhem 2003.

 

Haar werk is niet alleen aangekocht door katten en Egypte liefhebbers uit Nederland maar ook verkocht ze schilderijen naar Amerika, Duitsland, België, Canada en Saoedi-Arabië. In 2004 ben ik met de Art-Classes begonnen. Het geven van schilderlessen geeft enorm veel voldoening als je ziet hoe mensen zich ontwikkelen. Als docent moet je proberen een goede band met je leerlingen te krijgen zodat ze zich op hun gemak voelen bij jou en de ruimte krijgen om iets te creëren. Bij mij mag iedereen zijn eigen voorkeur voor thema en stijl aangeven. Ik werk bijna nooit klassikaal met een thema. Dan word het een competitie en dat wil ik voorkomen zodat men hun eigen penseelstreek behoud! Iedereen word door mij individueel begeleid.Het gaat om het plezier en ontdekken dat ook jij talent hebt. Ik denk dat de mensen mijn manier van lesgeven als prettig ervaren. Bijna de helft van mijn cursisten zijn hier vanaf het begin en dat is meer dan elf jaar. Ook onderling ondervinden ze veel plezier om samen te schilderen en hebben zich op een hoog niveau ontwikkeld. Ze hebben zich vele technieken eigen gemaakt en durven te schilderen. Ook hebben ze individueel en gezamenlijke exposities gehad. Zij hebben een eigen portfolio in mijn website waar je alles kunt bekijken.

Schilderen met Olieverf is een hoogstaande vorm van kunst. Eeuwenlang is de vakkennis doorgegeven van Meester op Leerling. Het toepassen van simpele basistechnieken en het uiteindelijk beheersen van het proces is het doel, zodat men kan schilderen wat men wil. Schilderen is opwindend, welke techniek je ook gebruikt.

In 2008 zijn wij, mijn partner en ik begonnen met de schildervakanties naar Spanje. Hij heeft zijn roots op Mallorca en weet hierdoor de mooiste  plekken op het eiland te vinden. Een aantal jaren hiervoor waren wij daar op vakantie en ik wist niet dat het zo'n kunstminnend eiland was. Er wonen veel kunstenaars. De kleuren zijn verbluffend mooi, en het is natuurlijk aangenaam vertoeven. Zelf heb ik ook een aantal schilderijen gemaakt geïnspireerd  door Mallorca. Ik heb een serie schilderijen gemaakt onder de titel: Capricho de Colores (grillige kleuren) een impressie van een vakantie op Mallorca. Grote schilderijen, impressionistisch en met heel veel kleuren.   

Mijn cursisten waren enthousiast en zij vroegen mij of wij een schilderreis voor hun konden organiseren. En zo begon het allemaal.    Wij vonden een prachtig huis aan zee met een mooie omgeving om te schilderen. Omdat sommige cursisten ieder jaar met ons op vakantie gaan hebben wij nog een andere bestemming gezocht.Sinds vijf jaar schilderen wij ook in Castilla-la Mancha en bezoeken en schilderen plekken van het verhaal over Don Quichot en Sancho Panza, het boek van Cervantes. Wij schilderen daar ook in Toledo aan de oever van de taag.

Een geweldige sfeer alhier mede door de ontzettend aardige bevolking in dit deel van Spanje.

    

 
 
 
 
E-mailen
Bellen